25, March, 2024

Moja priča – Od lopte do testa u rukama

Godinama sam se profesionalno bavio odbojkom u Grčkoj i razmišljao čime bih mogao da se bavim kada se vratim u  Srbiju, koji bi mogao da bude moj sledeći korak. Sledeći teren na kom ću da igram. 

Kada je pred mene prvi put stigla činijica Grčkog mixa, shvatio sam da ta grickalica ima sve što je potrebno za uspeh- ukusna je, lepog izgleda, u Srbiji tada nije postojala slična vrsta proizvoda.  Samim tim nisu postojali ni receptura ni tehnologija i to je bio deo mog izazova.

U to vreme imao sam i stalan posao što mi je pomoglo da lakše dođem do kredita, do prvog kapitala koji mi je bio potreban. Koristio sam trenutne dobre pozicije kao odskočnu dasku, radio sam dva posla paralelno. U momentu kada sam na oba posla počeo da zarađujem isto, otisnuo sam se u privatne vode, put svog sna.

Korak po korak, bukvalno

U svojoj garaži počeo sam ručno da mesim testo, koristeći maminu takođe ručnu mašinu za njegovu izradu, pekao sam ga u fritezi i pokušavao da postignem željeni ukus. Došao sam do prvog proizvoda, do jastučića. Sam sam potom napravio i mašinu i osmislio mešavinu za dva ukusa.

Moja želja da uspem bila je toliko jaka da sam išao od veleprodaje do veleprodaje, autobusom, lično ih uveravao i nudio im- moju priču. Bio Una veleprodaja zdrave hrane mi je prva otvorila vrata, upravo jer su imali sličan put. Nakon dva meseca poručili su sledeću turu, a nakog godinu dana postigao sam da me zovu i ostali kojima sam proizvod ponudio.

Ali ubrzo sam shvatio da samo dva proizvoda nisu dovoljna da bih otišao u pravcu koji sam hteo. Vratio sam se na početnu ideju grčkog mixa koji je interesantniji jer ima više komponenti.

Kroz posao sam, na teži način, paralelno učio i o drugom bitnom delu poslovanja, uz tehnologiju- o ekonomiji.

Od podstanara do svog poslovnog prostora

Zbog nepoznavanja problema do kojih može da dođe prilikom hlađenja, dva puta mi je izgorela garaža sa sve pekarom. Moji roditelji su potom prodali kuću. Bio sam u dugovima, u vrlo skromnom podstanarskom smeštaju i sve počeo iznova baš tu. Pokazalo se ipak da sam na pravom mestu.

Sticajem okolnosti vlasnica tog smeštaja bila je jedna divna žena koja je došla na ideju da noću, kad već ne može da spava, mesi mekike. Uz nju sam otkrio tajne pečenja, davala mi je nesebično ideje i tako sam polako pronalazio rešenja za svoj grčki mix.

Kada sam napravio šarenu kombinaciju proizvoda od 5-6 komponenti,  počela je nova faza. Taj mix je postao hit na tržištu. Zaista sam “preko noći” krenuo dalje, posle toliko truda, rezultat se pojavio.

Obilazio sam potencijalne distributere, mnogo ih je bilo koji nisu hteli da uzmu moje grickalice. Ali bio sam uporan, tražio svoja mesta, upoznavao ljude, vremenom postigao i zaradu i naplatu i tu je sve krenulo kako treba.

Proizvod je dobijao na popularnosti i iz tog iznajmljenog prostora, došao sam do toga da 2013. kupujem plac, 2014. postižem izgradnju manjeg objekta, 2015. počinjem da pravim kuću i stajem na noge.

Od fizičkog rada do dugmića

Pre nekoliko godina došao sam do tog nivoa da kapaciteti koje postižem, zadovoljavaju potražnju koja stiže sa tržišta i izdvajam se posebnom recepturom i kvalitetom. Dostigli smo da u jednoj smeni možemo da postignemo sve količine koje nam traže. Došao sam do nivoa da mogu da imam radnike i da posao rasporedim kako nama odgovara.

Posebno sam ponosan i na to da sam sve račune uredno plaćao. Od manje do veće hale, kako su stizale mašine, širili smo i proizvodnju i prostor i čitav proces smo potpuno automatizovali. A kapacitet proizvodnje bio je isti. Znate li koliko je to sjajan osećaj? Sada za sat vremena napravimo 1000 kg.

Nema stagniranja u poslu. Proizvodnja jeste išla sada jednim mirnim tokom, to me je ponelo i došla je konkurencija i ponudila svoj proizvod jevtinije, a on je naravno bio i slabijeg kvaliteta.

Borba za teren

To je momenat u poslu kada sam imao utisak da krećem sve iz početka. Momenat kada se u meni budi sportski duh. Da povratim tržište, išao sam opet od radnje do radnje. Tražio sam poslovne partnere koji neće da prave kompromis kada je kvalitet u pitanju jer mi je važno šta stiže do krajnjih potrošača za koje svi mi radimo.

Konkurencija je odlična stvar. To je zdrav proces, motiviše te, inspiriše da razmišljaš o svom kvalitetu. Sve što se dešava sa strane zapravo je poruka da ne gubiš energiju gledajući u njih, već da je to upravo momenat da se okreneš sebi, postigneš svoj rast. Da postigneš jednistvenost svog proizvoda.

Trenutno imamo 5 zaposlenih i želju da rastemo dalje, da otvaramo nova radna mesta i već imam ideju za nove proizvode kojima ćemo da obogatimo astortiman.

Zašto sve ovo radim

Zato što mi je bitno da radim nešto svoje. Velika je razlika kada se baviš svojim poslom i razvijaš ga, pomažeš da kroz njega i druge porodice žive.

Prošao sam krizni period nemanja, ulaganja, savladavanja posla, sad mogu mirnije da uživam u radu. Ali bez previše opuštanja. Biće mi drago da radim i sa vama.

Boris Nestorović, vlasnik i direktor “Libero plus”

More articles